MAGYAR ÜRGÉK TAROLTAK A NEMZETKÖZI FOTÓPÁLYÁZATON

allatok_vilagnapja_okt4
Állatok Világnapja – Szent Ferenc legendái Állatok világnapja: négynapos fesztivált tart az Fővárosi Állat- és Növénykert
2018-10-05
bükk
SZÍNPOMPÁS LOMBRUHÁBAN AZ ŐSZI ERDŐK – HÉTVÉGI PROGRAMAJÁNLÓ
2018-10-18
photo

Újabb sikereket értek el hazai természetfotósok egy nemzetközi fotópályázaton, aminek díjátadó gáláját egy spanyol tengerparti kisvárosban, Lloret de Mar-ban tartották a hétvégén.

 Spanyolország legnagyobb fotópályázatának, a 22. alkalommal megrendezettMontPhoto-nak több magyar résztvevője is volt, akik közül négyen is szép sikereket értek el természetfotóikkal. Potyó Imre és Vincze Bálint személyesen is részt vett az október 6-án megtartott spanyolos, jó hangulatú díjátadón, ahol Bálint két képe is kategóriagyőztes lett.

Fotó: Potyó Imre

Bálint egyik nyertes fotójával a díjátadón

A spanyol pályázatra 60 országból beérkezett 12 000 kép közül választotta ki a zsűri a 12 kategória legjobb 9 fotóját, amiből egyet-egyet kiemelve került ki az adott téma győztese, a többi 96 fotó pedig tiszteletdíjban részesült. Mind a 108 képet bemutatták egy kiállítás keretében, valamint a pályázat szokásos évi albumában is helyet kaptak. Érdekesség, hogy idén a kilenc zsűritag mindegyike nő volt, ami valószínűleg egy tudatos döntés lehetett a szervezők részéről, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy sok kiváló női természetfotós is tevékenykedik a világban.

Vincze Bálint az Emlősök és a Más állatok kategóriában hozta el az első díjat, ürgéket és mocsári békákat ábrázoló képeivel. Bálint 12 éve foglalkozik természetfotózással, de csak 6 éve küldi be képeit pályázatokra, amiken már több díjat is nyert. Ahogy az általában lenni szokott, ő is szabadidejében űzi ezt a szép tevékenységet, kedvenc témája, mondhatni szívügyei pedig az ürgék, hiszen évek óta figyeli és fotózza őket, például a Pakstól nem messze található Hardi legelőn is, ahol ezt a győztes képet is készítette.

Fotó: Vincze Bálint

Vincze Bálint: Egyél!

A tipográfus, grafikus Bálint sok-sok ürgés fotójából már könyv is készült Ürge mesecímmel, és az ebben szereplő versek szövegét is ő írta. Az Ürge mese képeiből készült vándorkiállítással és ismeretterjesztő előadással sok hazai nemzeti parkban és iskolában is járt, azzal a céllal, hogy bemutassa ennek a kedves állatnak az életét és a környezetét, valamint mára már sajnos veszélyeztetett helyzetét is, amiről nemrégiben ürgevédelmi konferenciát is tartottak.

Fotó: Vincze Bálint

Vincze Bálint: Ki vagy te?
Potyó Imre ezúttal tiszteletdíjat kapott az Environmental report kategóriában Phototaxiscímű lepkés képéért. A kategóriába az ember és a természet kapcsolatáról szóló, környezetvédelemmel, ökológiai problémákkal foglalkozó képeket vártak.

Fotó: Potyó Imre

Potyó Imre: Phototaxis

„A képen egy éjjeli lepke repülését láthatjuk egy hangulatos udvaron álló házikó kivilágított ablaka előtt. A velünk együtt élő, különösen az éjszaka aktív állatok kevés figyelmet kapnak, így a kép készítésével célom volt az ő létükre is felhívni a figyelmet. A fotó rávilágíthat, hogy a rovarok számos veszélynek vannak kitéve az emberi tevékenység miatt: az éjjeli rovarok mozgását például megzavarhatja a fényszennyezés, ugyanis a mesterséges fények odacsalhatják, vagy éppen taszíthatják őket” – ezt a fény által okozott mozgásra késztető hatást hívják egyébként fototaxisnak, ami a kép címe is lett.

Fotó: Potyó Imre

Potyó Imre (jobbról 3.) az Environmental report kategória díjazottaival, bal oldalon az egyik női zsűritaggal

A versenyen szintén tiszteletdíjban részesült Máté Bence Emlősök kategóriában indult két képével.

Bence egyébként kétszer is abszolút győztese volt ennek a pályázatnak 2014-ben és2015-ben.

Fotó: Máté Bence

Máté Bence: Játszótér

Fotó: Máté Bence

Máté Bence: Lélegzet

Az abszolút győztes címet egyébként a 12 kategóriagyőztes kép közül választják ki, ezt idén a spanyol Miguel Ángel Rubio Robles Elnyomás című képe kapta, ami az Environmental report kategória első helyezettje lett.

 

Fotó: Miguel Ángel Rubio Robles

Miguel Ángel Rubio Robles: Elnyomás

A fotót a madridi állatkertben készítette egy Apella csuklyásmajom kezéről. Miguel arra lett figyelmes, hogy tele van a képen is látható maszatos kézlenyomattal a csuklyásmajmok kifutójának üvegfala, mert az állatok folyamatosan rátámaszkodtak, ütögették azt, és Miguelnek úgy tűnt, mintha ki akarnának jutni onnan.

 

Zsila Sándor természetfotós is két képpel került be a Makro kategória 12 legjobbja közé, így ő is tiszteletdíjban részesült, képei pedig bekerültek az említett albumba.

Fotó: Zsila Sándor

Zsila Sándor: Jégfolyó

Fotó: Zsila Sándor

Zsila Sándor képének angolul ezt a címet adta: Steel Hunting

Gratulálunk a magyar sikerekhez, biztosak vagyunk benne, hogy hallunk még róluk és további hazai fotósokról hasonló, világszínvonalú pályázatok kapcsán, hiszen szerencsére nagyon sok tehetséges magyar természetfotóssal büszkélkedhetünk.

A MontPhoto további díjazott képeit itt nézhetitek meg.

forrás: Turistamagazin.hu